Cafeaua neagră, consumată cu moderație, poate să prevină deteriorarea danturii, afirmă cercetătorii brazilieni de Universitatea Federală din Rio de Janeiro, care au descoperit că boabele dintr-un anumit sortiment de cafea dețin proprietăți antibacteriene.
Savanții brazilieni au testat un set de dinți de lapte – extrași de la diverși pacienți minori – cu ajutorul unui extract de Coffea canephora, un sortiment folosit la fabricarea a circa 30% din totalul producției mondiale de cafea.
Ei au remarcat astfel că substanța activă din cafeaua neagră distruge pelicula bacteriană care determină apariția tartrului dentar – una dintre cauzele majore de degradare a dinților.
Cercetătorii bănuiesc că antioxidanții de tip polifenol care există în cafea sunt probabil responsabili pentru acest efect, însă este nevoie de o serie de studii suplimentare pentru a confirma această legătură directă.
Substanța activă ar putea fi extrasă din boabele de cafea și ar putea fi utilizată pentru a produce apă de gură și pastă de dinți.
Cercetătorii avertizează, de asemenea, în legătură cu faptul că această băutură, atunci când este consumată în exces, poate avea efecte negative asupra danturii.
Studiul a fost coordonat de profesorul Andrea Antonio și a fost publicat în revista Letters in Applied Microbiology.
Un studiu separat a relevat faptul că un efect similar a fost generat de substanța activă din frunzele de hamei folosite la fabricarea berii.